Bambu

Bambuträd

Bambu

Från bambu så får vi både möbler och föda och det här är ett material som ser ut som och känns som trä men som i själva verket är ett slags gräs. Bambun växer framförallt i Asien där den länge har använts som byggmaterial och där man tar tillvara på skotten för att laga mat med. Bambun är oerhört stark och slår i vissa fall material som trä och betong. Många associerar bambun med pandan som är beroende av skotten som främsta föda, men vi har också vant oss vid att se de unika stav-formade bitarna som inredning och dekoration.

Vad är bambu?

Bambu växer här

Karta över där Bambu växer

Man kan alltså säga att bambu är ett samlingsnamn för gräs som man kan finna i tropiska, subtropiska och tempererade områden. Gräset finns i Asien såväl som i Amerika och det har blad med bladskaft. Bambun är en planta som växer otroligt snabbt. Man har räknat ut att den växer 0,00003 km per timme och det gör att den är den snabbast växande plantan i världen. I Asien så är bambun otroligt viktig då den används som byggmaterial såväl som för föda, och den är nödvändig för ekonomin för länder i södra, sydöstra och östra Asien.

Användningsområden

Bambun används för en rad olika saker. I och med att de här stammarna är så lätta att forma med så kan man göra nästan vad som helst med dem. Exempel på användningsområden är:

  • Byggmaterial för hus, båtar och flottar, broar och byggnadsställningar
  • Som ingrediens i matlagning och rentav som behållare för matlagning
  • Som föda för pandan
  • Som material för möbler och utemöbler
  • Som ingrediens för textiltillverkning, viskosfiber framställs genom att man använder sig av bambuns cellulosa.

Så tar du hand om bambumöbler

Om du har möbler av bambu så kan du lita på att de är mycket hållbara men man måste ta hand om materialet för att ge det en längre livslängd. Har man sina bambumöbler utomhus så är det bra att täcka över dessa med en presenning för att inte utsätta dem för alltför mycket vatten och vind. Man kan lätt rengöra med hjälp av en dammsugare och en lätt fuktad trasa. Precis som med vanliga trämöbler så kan det vara bra att impregnera bambun med ett bra medel. Det här ska man kolla upp med den möbelaffär som säljer bambumöblerna och som kan tala om vilka medel som är att föredra för ett effektivt underhåll.