Konstrotting

Konstrotting på strand

Möbelgrupp i Konstrotting

Det blir allt vanligare med möbler för utomhusbruk som ser ut att vara av rotting men som rent praktiskt är av plast. Den här typen av möbler är gjorda av det som har namnet konstrotting just för att det ser ut som den äkta varan. Många väljer plastvarianten för att den erbjuder lättare underhåll och för att den många gånger är precis lika snygg som vanlig rotting. Om man vill ha en korgstol som ska klara av slitage på uteplatsen så kan det vara klokt att välja konstrottingen som förblir vacker att se på trots att den utsätts för vatten och vind.

Vad är konstrotting?

Polyeten

Kemisk sammansättning av polyeten polymeren

Man kan också kalla konstrottingen för polyrotting eftersom den tas fram av polyeten polymeren. Det här är ett plastmaterial som är enkelt att fläta men som samtidigt erbjuder den fasthet som man måste ha i korgmöbler. Konstrotting ser i stort sett ut som helt vanlig rotting med skillnaden att man får en jämnhet som inte alltid är möjligt då man jobbar med naturmaterial. Plasten som används färgas så att möblerna ska bli så fina och autentiska som möjligt. Polyeten polymeren står emot UV-strålar på ett effektivt sätt och samtidigt så behöver man inte oroa sig för att utsätta materialet för vatten, så man kan spola rent sina möbler och använda sig av rengöringsmedel för att det ska bli riktigt rent och fräscht.

Fördelar med konstrottingmöbler

Det finns många olika fördelar med konstrottingmöbler. Några som bör nämnas är:

  • Priset – Konstgjord rotting är inte lika dyr som verklig rotting så på så vis kan man få råd med ett helt set trädgårdsmöbler utan att svimma då man får räkningen.
  • Hållbarhet – Plastmaterialet ger lång hållbarhet så att man kan njuta av möblerna länge.
  • Enkelt underhåll – Det är lätt att rengöra konstrotting så att möblerna alltid ser snygga och trevliga ut.

Den som minns hur konstrottingen såg ut då den först uppfanns kanske tycker att det här är ett fult och billigt material men så är det inte längre. Designers och utvecklare av plastmaterial för möbler har kommit långt så att konstrottingen faktiskt ser rätt äkta ut.

Estetik och design

Möberlgrupp i konstrotting

Konstrottingmöbelgrupp vid vatten

När det gäller estetik och design så kan det vara klokt att inse att man med plast aldrig får precis samma känsla som man har av ett naturmaterial. Möbler av konstrotting har för det mesta ett mycket jämnt utseende och det här kan man antingen gilla eller finna en aning tråkigt. Det är ju inte så att man har suttit och vävt samman möblerna för hand och det ger en känsla som påminner en del om fabrikstillverkning. Samtidigt så kan det här vara precis det som behövs för att ett set med korgstolar och bord ska kännas enhetligt, så det där med estetik och skönhet är något som är upp till individen att ta ställning till.