Rotting

Rottingpalmen finns i skogar i länder som Indonesien, Filippinerna och Malaysia. Det är från denna palm som materialet rotting kommer och det här är ett material som man kan göra mycket med. Många tänker kanske först och främst på korgstolar och andra möbler men lite äldre kan kanske minnas en tid då man använde sig av rottingpiskan i skolan för att bestraffa stygga elever. Det är viktigt att skilja mellan korgmaterial och rotting för det här är inte nödvändigtvis samma sak. Rottingen är mycket seg och flexibel vilket gör den utmärkt för möbeltillverkning medan andra väv-material inte har samma styrka.

Vad är rotting?

Rottingpalm

Rottingpalm

Vad är rotting? Man kan säga att rottingen påminner en hel del om bambu men den är inte ihålig. En rottingranka kan bli omkring tvåhundra meter hög och det är från den slingriga stammen som man tar materialet som man kan tillverka möbler av. För att få fram rottingen så skalar man av barken på trädet. Rottingen liknar vinrankan på så vis att den måste få stöd för att klättra upp mot solen. Med ett slags taggar så kan den grabba tag i kringliggande träd och på så vis ta sig högt upp från skogsgolvet. Många gånger så finner man även rottingrankor liggande på marken där de rör sig mot möjliga träd att klättra uppför.

Är alla korgar av rotting?

Rotting

Flätad Rotting

Det finns de som tror att alla möbler som har flätats är av rotting men så är det inte. Man kan väva fram stolar och andra möbler med andra material och då kan man också kalla det för korgmöbler. Man måste alltså klargöra om det rör sig om rottingmöbler eller om annat korgmaterial då man är intresserad av den här typen av möbeldesign. Vanliga korgar görs vanligtvis inte av rotting.

Användningsområden

Rottingbro

Bro tillverkad av Rotting

Rottingen har många användningsområden och då främst inom möbelindustrin där man tillverkar stolar, bord, sängar, skåp och mer av detta slittåliga och vackra material. Man kan också tillverka båtar av rotting och historiskt sett så har man även använt materialet för att bygga tak. Det är dessutom mycket vanligt att käppar görs just av rottingmaterial. Detta både inom underhållning och för privat bruk. Med en käpp så har man traditionell sett kunnat ta sig genom snåriga områden och även försvara sig mot angripare genom att slå med käppen. I detta syfte så är rottingen alldeles utmärkt då den är tillräckligt hård och då man även kan gömma saker som en kniv som en del av käppens design.

Rottingen är ett historiskt material som fortsatt är populärt just för att det erbjuder hårdhet tillsammans med en flexibilitet som gör det möjligt att fläta möbler och att skapa saker som erbjuder lång hållbarhet och som dessutom är riktigt fina att se på.