Teak

Teak i båtskrov

Båt med skrov av Teak

Teakträ får man från träd som växer i tropiska skogar i länder som Indien, Indonesien, Thailand, Burma(Myanmar) och Malaysia. Trädet odlas även i Afrika och i Karibien. Teak tillhör arten Tectona grandis och brukar vara den dominerande arten i blandade lövträdsskogar. Det som gör det här trädslaget så eftertraktat är att det är så pass hållbart och att det är vattenmotståndigt. På grund av detta så kan man till exempel bygga båtar av teak och använda det för möbler som ska stå utomhus.

Vad är teak?

Teakträd

Teakträd

Teak är ett material som kommer från trädet med samma namn. Teakträdet kan bli omkring 40 meter högt, och det har en gråbrunaktig färg på stam och grenar. Löven har en elliptisk form och är även dessa rätt långa och breda. Mellan juni och augusti så blommar träden med vackra vita blommor och trädet kan också bära frukt. Teakträ anses vara väldigt värdefullt och på grund av att det är så pass dyrt att använda som material så har man börjat se på alternativ för att få ned produktionskostnader av möbler och byggmaterial. Det här trädet kan bli riktigt gammat då man låter det få växa ostört. I Thailand har man funnit ett exemplar som anses vara mer än 1 500 år gammalt! Det här trädet är 47 meter högt och har en enormt tjock stam.

Användningsområden

Man brukar använda sig av teak för att skapa vackra möbler för inomhus- och utomhusbruk. Teaken är rik på olja och det är mycket slittåligt vilket gör att det passar väldigt bra då man behöver starka möbler som på en uteplats. Teaken kan förändra sitt utseende om man till exempel utsätter den för solljus och det är viktigt att komma ihåg. Låter man ett bord av teak stå i direkt solljus så kan det till sist få en silveraktig yta. Det här är det många som tycker om. Bland teakens användningsområden så finner vi:

  • Möbler
  • Båtar eller delar av båtar som till exempel båtdäck
  • Skärbrädor
  • Golv
  • Bänkar i kök
  • Karmar runt fönster och dörrar och annan husinredning
  • Teaklöv används lokalt för framställning av olika maträtter

 

Teakolja är inte samma sak som oljan som finns i teakträdet men den kan användas för att behandla möbler och inredning av teak. För det mesta så består teakolja av kallpressad linolja och balsamterapin och den har färgpigment som gör att vissa träslag blir lite mörkare av den. Man kan använda teakoljan för att behandla ädelträ såväl som vanliga träytor och den gör att man får mer lyster.