Trädgårdsmöbler

Gamla trädgrårdsmöbler

Trädgårdsmöbler

Om man har en uteplats eller trädgård så är det trevligt med plats för vänner och familj. Under varmare dagar och kvällar så kan man vilja använda sitt utomhusrum för att umgås och äta tillsammans och då kan man behöva trädgårdsmöbler som är bekväma och fräscha. För att välja rätt så ska man tänka på hur pass många stolar och vilken typ av bord man behöver, vilket material som kommer att passa bäst, och hur man kommer att kunna ta hand om möblerna så att de kan hålla sig i gott skick länge.

Välja rätt trädgårdsmöbler

Många tänker först och främst på design då de väljer trädgårdsmöbler. En del tycker att klumpiga pjäser av trä är det finaste som finns, medan andra vill ha korgstolar och tillhörande bord av ädla träslag som teak. Visst kan man gå på magkänsla, men om man tänker igenom användning och skötsel så kommer man ganska snabbt att komma fram till det som passar allra bäst.

Möbelgrupp i konstrotting

Möbelgrupp i konstrotting

Då det känns viktigt med möbler av trä så kan man välja mellan fina material som rotting och teak. En vacker korgstol av rotting är svårslagen vad gäller komfort och utseende, men här är det förstås så att man måste betänka hur den hanteras. Det finns numera konstrotting så att man kan få samma fina flätade design av plast så att hållbarheten höjs. Helt vanliga trämöbler kan kännas stadiga och vara ett bra val då man vill ha utomhusmöbler som ska klara av slitage. Om man behöver något tillfälligt så finns det ju även enklare stolar och bord av plast som kanske inte är så snygga men som är väldigt praktiska och enkla att sköta.

Skötsel

Trämöbler måste man sköta regelbundet. Dessa ska impregneras mot vatten och även förvaras på rätt sätt så att vintern inte leder till att stolar och bord ruttnar då de ligger i ett förråd där det är för fuktigt. Man ska också tänka på hur man rengör trädgårdsmöbler av trä på rätt sätt så att rengöringen inte leder till skador. Det här gäller även gjutjärnsmöbler som riskerar att rosta om man inte underhåller med lack och färg. Plastmöbler är mycket enkla att rengöra då man kan spola med slang och låta torka i solen utan att detta på något sätt påverkar yta och utseende.

Trivselfaktorn

Trivselfaktorn är kanske den allra viktigaste. Om man inte vill sitta på plast så är det bättre att välja ett naturmaterial även om detta blir dyrare och kräver mer omvårdnad. Idag kan man spara pengar på att köpa trädgårdsmöbler online i webbutiker som har breda och varierade sortiment. Man kan också få stor hjälp via hem- och husforum på nätet där andra diskuterar de möbler som de har köpt samt smarta rengörings- och underhållsmetoder.